BLOG

Sosyal Medyanın Cumhurbaşkanı

YNKLabs tarafından, 6 Ağustos 2014 tarihinde yayınlandı Sosyal Medyanın Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin ilk turuna bir haftadan az bir süre kala YNKlabs “Canlı Sosyal Medya Seçim Anketini” kamuoyuna sundu..

Kurulduğu günden buyana Sosyal TV ve Sosyal Medya analizleri konusunda çarpıcı ve yenilikçi projeler gerçekleştiren YNKLabs, yerel seçimler öncesinde olduğu gibi Cumhurbaşkanlığı Seçimleri öncesinde de canlı sosyal medya anketiyle twitter kullanıcılarının nabzını ölçüyor. Şu ana kadar yaklaşık 3 Milyon kullanıcının incelendiği ankette, 81 ilde 600 bin üzerinde oy geçerli sayıldı.

YNKLabs, sosyal medya konuşmalarının tümünü kaydederek, büyük veri yapıları üzerinde semantik ve linguistik algoritmalar ile cümlelere anlam katan analizler gerçekleştiriyor. YNKLabs son çalışmasında, Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik, Twitter üzerindeki izdüşümlerini saptayabilmek için sahip olduğu teknolojiyi kullanarak canlı sosyal medya seçim anketini faaliyete geçirdi.

Seçim yasaklarına kadar devam edecek olan çalışma kapsamında incelenen 3 milyon twitter kullanıcısı anlık olarak tarafsız bir şekilde analiz ediliyor. Çalışmada, kayda değer görülmüş, bir içerik ve yorum ihtiva eden tweetler esas alınarak, sahte hesaplar, partizan gruplar ve bot hesaplar nötralize ediliyor. Kullanıcıların yaşadıkları iller tespit edilerek geçerli sayılan tweetler, her kullanıcıdan bir kere olmak kaydıyla o ile oy olarak ekleniyor. Bu sayede il bazında sonuçlara olarak ulaşabilme imkanı sunuluyor.

YNKlabs’ın hiçbir sponsor, aday ya da partiden destek almadan kendi teknolojisiyle gerçekleştirdiği sosyal medya ankettinde an itibariyle Recep Tayyip Erdoğan %50’in üzerinde oyla Cumhurbaşkanlığına en yakın aday iken onu Ekmeleddin İhsanoğlu %30, Selahattin Demirtaş %10 civarında bir oyla takip ediyor. Bunun yanında %5 civarında bir kararsız seçmen kitlesi de dikkat çekiyor.

İl bazında genel anlamda Recep Tayyip Erdoğan’ın hakimiyeti görülürken Ege ve Akdeniz illerinde İhsanoğlu, Güneydoğu illerinde ise Demirtaş’ın önde olduğu görülüyor. 3 büyük ile bakıldığında Ankara’da Erdoğan, İzmir’de İhsanoğlu üstünlük kurarken, İstanbul’da başa baş giden sonuçlar dikkat çekiyor.

Canlı Sosyal Medya Seçim Anketine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Sosyal Medya
  • Sosyal Yaşam
  • Twitter